Toiminta vuonna 2011

Virtasalmi-yhdistys ry:n toimintakertomus vuodelta 2011

Entinen matkailun kehittämiseen keskittynyt Vimake ry. päätti muuttaa nimeä, tarkoitusta ja sääntöjä. Muutetun yhdistyksen ensimmäinen toimintavuosi, vuosi 2011, sujui uudelleen viritetyn ja laajennetun toiminnan suuntien hakemisessa. Yhdistyksen muutosten viralliset toimenpiteet ovat vieneet kuukausia. Muutettu nimi ja säännöt hyväksyttiin patentti- ja rekisterihallituksessa vasta aivan vuoden lopussa, mikä on omalta osaltaan hidastanut toiminnan käynnistämistä.

Merkkipaaluja ovat olleet perinteisten paikkakunnan yleisötapahtumien elvyttäminen ja niiden yhteydessä syntyneet yhteistyökuviot. Omien verkkosivujen aikaansaaminen on ollut ajan vaatimusten mukaan aivan keskeisiä asioita. Toisaalta palvelun suunnittelu ja toteutus on otettu maltillisesti, "varman päälle". Syynä on vielä varsin vähäinen jäsenpohja ja samalla aktiivisti toimivien henkilöiden lukumäärä. Toisaalta on haluttu rakentaa sellaisia palveluita ja tapahtumia, jotka pohjaavat paikkakunnan ihmisten, vakituisten ja loma-asukkaiden sekä vierailijoiden todellisuuteen ja aitoihin tarpeisiin.

Kaiken kaikkiaan on todettava, että saadut palautteet ovat olleet myönteisiä, jopa innokkaita. Virtasalmi-yhdistys on koettu tervetulleeksi ja kaivatuksi: on synnytetty mahdollisuus yhdistää voimavaroja muuten sirpaloituvassa yhteiskuntarakenteessa ja siten puolustaa elintilaamme. Yhdistyksen tavoitteiden toteuttamiseen toivotaan nyt lisää osallistujia ja aktiivisia toimijoita.

Tapahtumat

Kevättapahtuma pidettiin huhtikuussa kirkonkylällä virastotalon pihapiirissä. Ohjelmassa oli muun muassa karaokea, kirpputori, arvontaa ja ratsastusta. Ihmisiä oli paikalla varsin mukavasti, varsinkin lapsia.

Kaiken Kansan Markkinat -toripäivä oli kirkolla tiistaina 28.6. ja paikalla oli kymmenkunta torimyyjää.

Perinteinen Virtasalmi-päivä oli sunnuntaina 3.7. Päivä alkoi jumalanpalveluksella kirkossa ja sen jälkeisillä kirkkokahveilla. Punaisen tuvan luona taiteilija Matti Esko laulatti yleisöä. Lisäksi järjestettiin kilpailuja ja arpajaiset sekä myytiin muun muassa makkaraa, kahvia ja supersuosittuja muurinpohjalettuja. Tyytyväisen oloista yleisöä oli paikalla 350-400 henkeä.

Potaatinpaistajaiset Valkeamäessä perjantaina 22.7. herätettiin uudelleen henkiin yhdessä Virtasalmen maataloustuottajien ja Valkeamäen maa- ja kotitalousseuran kanssa. Tilaisuus oli osittain myös Pieksämäen Lehden vuoden kyläprojekti: saimme ilmaista mainontaa tilaisuudesta ja perunareseptikilpailu tuotti hyviä ohjeita. Voittajasopan tekijä palkittiin tilaisuudessa ja reseptit julkaistiin lehdessä. Iltamat onnistuivat jopa odotettuakin paremmin, sillä yleisöä oli paikalla yli 400 henkeä. Potaatin paisto hiilloksella oli suosittua ja monelle uusi kokemus. Lisäksi ohjelmassa oli karaokea, tanssia, kilpailuja, arvontaa ym.

Kaiken Kansan Joulujuhla Ojintalolla pidettiin jouluviikolla 20.12. yhdessä kirkonkylän koulun kanssa. Tunnelmallinen joulujuhla oli monelle pitkästä aikaa todellinen kohokohta tonttuleikkeineen ja joululauluineen ja -ohjelmineen.
Tämäkin tapahtuma oli menestys, saimme yhdistykselle paljon hyvää palautetta. Tapahtuman tuotosta lupasimme kustantaa koululaisille kulttuurimatkan bussikyydin Pieksämäelle.

Yhdistyksen verkkosivut www.virtasalmi.fi

Yhdistykselle saatiin avattua syksyllä nettisivut osoitteessa www.virtasalmi.fi. Kunnalta vapautunut osoite onnistuttiin saaman yhdistykselle, mikä helpottaa sivujen löytymistä. Sivujen ulkoasusta on saatu paljon hyvää palautetta ja ideoita on tullut sivujen kehittämiseen. Sivujen visuaalisesta toteutuksesta ja päivityksistä vastaa Marianne Sartomaa (marimedia.fi). Viestinnän, mutta myös verkkosisällön kehittämiseen on perustettu viestintätyöryhmä.

Verkkopalvelujen kehittäminen jatkuu. Pääpaino sisältöosioiden kokoamisesta ja järjestelystä ja muusta kehittämisestä toteutetaan vuoden 2012 puolella.

Kirjaston nettikahvila kokoontumispaikkana

Kirjaston nettikahvila avattiin lokakuussa. Kahvila on lisännyt kirjastossa kävijöiden määrää huomattavasti. Kahvi- ja teetarjoilujen myyntikin omakustannushintaan on toiminut loistavasti.

Pieksämäen Lehti järjesti kuntaliitoskeskustelun syksyllä yhdessä yhdistyksen kanssa. Kuntalaiset saivat ottaa kantaa tapahtuneisiin liitoksiin ja sen jälkeisiin tapahtumiin. Osanottajia paikalla oli harmittavan vähän, osittain aivan mahdottoman kelin vuoksi.

Kokoukset

Hallituksen ja toimikuntien kokouksia oli vuoden aikana useita. Vuoden aikana painottuivat sääntömuutosasiat, perinnetapahtumien elvytyksen suunnittelu ja toteutus sekä verkkosivujen kehittäminen.

Jäsenet

Yhdistyksellä oli jäseniä vuoden lopussa 69 henkilöä.